ЛІКУВАННЯ ДИСФУНКЦІЇ СНЩС

ЛІКУЄМО дисфункцію СНЩС (скронево-нижньощелепного суглоба)!

Що таке скронево-нижньощелепний суглоб (СНЩС)?

Це суглоб, що з’єднує нижню щелепу з скроневими кістками черепа. Серед усіх суглобів нашого тіла скронево-нижньощелепний суглоб працює чи не найбільше, адже ми його використовуємо з ранку до ночі, коли жуємо, говоримо, позіхаємо. Звідси результат – він іноді дає збій.

Ознаки та симптоми дисфункції СНЩС

Існують різні ознаки і симптоми дисфункції СНЩС, і важко з точністю встановити дисфункцію СНЩС, оскільки один або кілька симптомів цього захворювання можуть спостерігатися при інших видах розладів. Якщо при відкриванні рота ви відчуваєте біль і шуми в області скронево-нижньощелепного суглоба, в скронях, в вусі, головний біль, чуєте клацання в області суглоба, вас турбує біль при відкриванні-закриванні рота, а потім рот і зовсім перестає нормально відкриватися, то вам потрібно поквапитися до зубного лікаря. Лікар-стоматолог може встановити точний діагноз, але для цього потрібен повний аналіз медичного або стоматологічного анамнезу пацієнта, клінічний огляд і рентгенологічне дослідження.

Причини виникнення дисфункції

Дисфункція СНЩС може проявлятися у людей всіх вікових категорій. Неполадки в роботі СНЩС зустрічаються у 25-65% людей, причому на частку дисфункції припадає понад 80% від усіх патологій суглоба. Причин виникнення СНЩС безліч, і серед них: порушення прикусу, різке перенапруження жувальних м’язів при пережовуванні твердої і грубої їжі, бруксизм і підвищена стертість зубів, спортивні навантаження, які призводять до перенапруження окремих груп м’язів.

Нерідко причиною розвитку дисфункції ВНЧ-суглобів стає стрес, і тут можна згадати горезвісну фразу про те, що всі хвороби – від нервів. Незважаючи на те що у цієї патології можуть бути і «механічні» причини, один з головних чинників – психологічний. Стреси викликають перенапруження і спазм м’язів (в тому числі і м’язів обличчя), від чого виникає так званий міофасціальний (тобто м’язовий) больовий синдром.

Також причиною розвитку дисфункції СНЩС може стати неправильне стоматологічне лікування. Навіть лікування простого карієсу може привести до дисфункції нижньощелепного суглоба, якщо стоматолог-терапевт поставив завищену пломбу, що порушило симетрію і призвело до односторонніх навантажень, а потім і до зміщення дисків, а, значить, і до болів.

Складність діагностики дисфункції

Проблема полягає в тому, що діагностувати дисфункцію СНЩС складно не тільки стоматологам, а й лікарям інших спеціальностей, тому часто захворювання виявляється пізно, лікування виявляється довгим і непростим. Для діагностики синдрому СНЩС використовують рентгенографію (в тому числі ортопантомограмму), електроміографії, комп’ютерну томографію (КТ), магнітно-резонансну томографію (МРТ), артроскопію. Щоб правильно поставити діагноз, важливо проконсультуватися у фахівців різних напрямків в стоматології.

Через те, що дисфункція СНЩС важко діагностується, велика частина пацієнтів не отримує кваліфікованої своєчасно наданої допомоги і ходить до мануальних терапевтів, отоларингологів, терапевтів, неврологів, психотерапевтів … Насправді, лікуванням захворювань СНЩС повинні займатися стоматологи, в залежності від причини, що викликала цей стан.

Вилікувати дисфункцію СНЩС можна

Щоб досягти успіху в лікуванні дисфункції СНЩС, необхідний комплекс заходів: ортодонтичне лікування для виправлення прикусу, хірургічне втручання, переліковування зубів, протезування, фізіотерапевтичні процедури.

Якщо ваше завдання – зняти больовий синдром, то можна прийняти анальгетик або зробити компреси (холодні вгамують біль, теплі знімуть спазм м’язів). Але пам’ятайте, що це не виправить дисфункцію, а тільки посилить проблему, тому краще відразу звернутися за професійною допомогою.

Звертайтеся до відділення Центру стоматології МК по вул. Поштовій, 27/29, тел. (098) 235 4694, (066) 424 4759, до лікаря стоматолога-хірурга, стоматолога-терапевта Даниленко Владислава Вілліевіча.

Ми вирішимо Ваші проблеми!

Ограниченное открывание рта
Смещение диска и нижней челюсти

Вважаєте цю сторінку корисною?

- оцініть її:
Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (11 оценок, среднее: 4,73 из 5)
Loading...
і поділіться:
Дякуємо!