ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ.

    Ми зв'яжемось з вами, підберемо зручний час та фахівця.

    ЛІКУВАННЯ ЗУБОВ ПРИ ВАГІТНОСТІ

    Вагітні жінки складають особливу групу пацієнтів на стоматологічному прийомі. В результаті зміни гормонального фону і мікробного ландшафту порожнини рота, підвищується ризик виникнення і прогресування стоматологічних захворювань.

    Вагітність не є протипоказанням стоматологічним втручанням, однак, перші 3 місяці є найбільш несприятливим часом для проведення лікувальних маніпуляцій. Клінічними особливостями цього періоду є нудота, блювота, підвищене слиновиділення, печія, підвищений блювотний рефлекс і небезпека аспірації при проведенні стоматологічного лікування.

    Причини звернення і лікування

    Найчастіше звертаються для лікування зубів під час вагітності саме з метою позбутися від карієсу. Це захворювання може бути дуже болючим, тому відкласти похід до стоматолога на кілька місяців просто не представляється можливим, адже кожен день пов’язаний з серйозними стражданнями. Зубний біль є одним з найсильніших, анальгетики приймати не бажано, тому проблему варто вирішувати негайно, при перших же ознаках діагнозу. Своєчасне лікування допомагає позбавиться від болю, вирішити проблему на самому її початку і зробити це повністю безпечно і безболісно.

    Лікування зубів при вагітності на ранніх термінах починається безпосередньо після огляду. Стоматолог обов’язково повинен бути включений в обхідний лист, а значить, майбутня мама відвідає даного лікаря і зможе дізнатися детально про стан своєї порожнини рота. Діагностика здійснюється за допомогою новітньої апаратури, а досвідчені професійні лікарі зможуть при першому ж огляді оцінити всю картину і розповісти про основні проблеми порожнини рота. Першим же питанням стає анестезія. Лікування зубів вагітним без неї практично неможливо, адже для цього необхідно терпіти сильний біль. Навіть при легких процедурах лікарське втручання вкрай неприємне, не кажучи вже про більш серйозні діагнози.

    Звісно, знеболюючі засоби не є повністю нешкідливими. Багато майбутніх мам вирішують терпіти біль, але не допускати в свій організм цих препаратів. Однак, професійні лікарі відзначають, що відвідування лікаря в такому випадку перетворюється в серйозний стрес, а хвилювання ще небезпечніше для вагітних дівчат. При виборі з двох зол необхідно зупинятися на меншому. Сучасна медицина рада запропонувати місцеву анестезію. Це може бути укол лідокаїну або ж спеціальний спрей, який і зовсім не потрапляє в кров. Оніміння та вплив все буде тільки в порожнині рота, а значить, до дитини практично не дійдуть шкідливі речовини і можна сміливо використовувати знеболюючі засоби при подібній необхідності.

    Майбутні матусі нерідко терплять до останнього, вони не усвідомлюють, що лікування зубів при вагітності необхідно проводити своєчасно. Як тільки з’являться симптоми, одразу слід відвідувати професійного досвідченого стоматолога: 

    – Біль в зубі або навіть зубах. Будь-які больові відчуття є терміновим сигналом до лікування. Набагато безпечніше одне відвідування лікаря, ніж прийом анальгетиків або ж самолікування народними засобами 

    – Запалення в будь-якій частині порожнини рота. Навіть якщо воно спочатку зовсім невелике, слід негайно звернутися до лікаря і зупинити цей процес. Зазвичай інфекційне захворювання поширюється дуже швидко, а небезпека зараження крові з кожним днем стає все реальнішою

    – Підвищена чутливість зубів. Особливо гостро варто звернути на це увагу, якщо раніше цього ніколи не траплялося. Найчастіше реакція на холодну або гарячу пов’язана з ушкодженнями емалі, а це відкритий шлях для будь-якої інфекції і руйнування зубів.

    – Кровоточивість ясен. Організм послаблюється і не може самостійно впоратися навіть з самими легкими діагнозами. Кровоточивість може бути обумовлена неправильним підбором щітки, але іноді вона є ознакою серйозних проблем і без лікаря для діагностики не обійтися.

    Ті, хто планують дитину, заздалегідь можуть відвідати стоматологічний кабінет і пройти процедуру санації порожнини рота. Вона означає повноцінне лікування, а значить запобігання проблем в майбутньому. Але навіть якщо цю процедуру жінка під час вагітності пройде —нічого страшного не трапиться. Набагато гірше запускати хвороби і робити ситуацію більш плачевною з кожним днем.

    ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ПРЯМО ЗАРАЗ!

      Ми зв'яжемось з вами, підберемо зручний час та фахівця.